21-02-2009

Onbeholpen, machteloze zinnen en woorden

Hoogleraren op universiteiten klagen er al langer over: veel studenten kunnen geen fatsoenlijke zin meer schrijven. De resultaten van de taaltoets van de Vrije Universiteit afgelopen najaar bewijzen hun gelijk. “Op onze universiteit komen te veel studenten binnen die te veel problemen hebben met taal. Hierdoor worden universiteiten geconfronteerd met problemen die ze eigenlijk niet moeten hebben” (Het Parool)

Niet alleen universiteiten hebben dit probleem, ook zelfstandigen hebben het. Omdat ik vaak teksten nakijk van mijn klanten, weet ik dat schrijven voor veel mensen HEEL erg moeilijk is. Schrijven hebben ze gewoon niet goed geleerd.

Veel mensen zijn beroerd in spellen, ze halen hopeloos alle d-s en t-s
door elkaar.
Maar dat is niet het ergste, wat mij betreft. Veel coaches, adviseurs, trainers e.d. barsten van de kennis, visie en inzichten, maar tasten in het duister als ze dit om moeten zetten in een leesbare tekst.
Ze hebben geen idee hoe ze structuur kunnen creëren, waardoor er een onverteerbare zinnenstroop ontstaat. “Onbeholpen woorden en zinnen hobbelen machteloos achter hun ideeën aan” (D.Yalom)

En dat is heel erg jammer, want een van de belangrijkste kwaliteiten waar je succes als zelfstandig ondernemer in dit internettijdperk om draait, is het schrijven van artikelen. Waarom is dat en wat kun je doen om ze te leren te schrijven?

Artikelen op Internet werken zoals een winkel of een etalage van een winkel werkt. Je potentiële klant kan er eens wat rondsnuffelen, iets van jou ervaren en gunstig gestemd raken om iets van jou te kopen. Zonder artikelen bestaat die mogelijkheid veel minder, en blijf je onzichtbaar voor de klant.

Zelfstandigen die niet schrijven, maken het daarmee voor zichzelf veel moeilijker om succesvol te zijn. Voor mij is het DE grote succesfactor gebleken – gewoon door domweg iedere maand een artikel in mijn nieuwsbrief te schrijven en af en toe te bloggen.

Nu heb ik zelf makkelijk praten, omdat ik het buitengewone geluk heb gehad dat ik in België op school zat en Nederlandse les kreeg van mijnheer Claessens.

Anton Claessens – ik zak eventjes op mijn knieën om hem te bedanken. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan die man denk. Hij heeft mij geleerd te spellen en me ook ingewreven hoe belangrijk het is om goed te spellen. Voor iedere spelfout kreeg je gewoon een punt minder voor je opstel! Dan ga je er vanzelf wel op letten.

Maar ook leerde hij mij om structuur in een tekst te creëren. En om van literatuur te houden, waardoor ik een enorme lezer werd. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik denk dat als je veel leest, je ook goed gaat schrijven. En dat je niet goed kunt schrijven, als je nooit leest. 

Is er toch nog hoop als je deze fundering mist? Natuurlijk wel! Schrijven kun je leren, net als autorijden en fietsen. Vóór ik les kreeg van mijnheer Claessens bracht ik er ook niks van terecht.

Een hele goede slimme vakvrouw is de Rotterdamse Suzanne Meijles. Ze heeft verstand van tekst en taal, maar ook van marketing. Ze geeft cursussen in artikelen schrijven voor je nieuwsbrief, weblog etc. Lees hier meer over haar aanbod: http://www.protaal.nl

Je reactie op dit artikel is welkom! Klik hiervoor op “reacties” 

Waardeer je dit artikel? Abonneer je dan op dit weblog door rechtsbovenaan je emailadres in te vullen.

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


  • Hoi,
    Laura, ik vind je artikel sterk. Er worden veel slechte teksten gepubliceerd en dat is jammer. De goede intenties van de schrijvers verdrinken tussen de taalfouten. Die teksten zijn allemaal gemiste kansen. Natuurlijk kun je schrijven leren, maar niet iedereen heeft zin of tijd om in een studieboek te duiken. Toch kun je ook dan nette artikelen publiceren.
    TIP: Ik vertel mijn studenten altijd dat ze teksten hardop moeten voorlezen. De zinnen waarover je struikelt, zijn fout. Daarna laat je jouw tekst nakijken door wat mensen uit je omgeving. Zij halen er nog meer fouten uit. Twijfel je daarna nog aan je tekst? Dan laat je (tegen betaling) je tekst corrigeren door iemand die er verstand van heeft. Wie ‘tekstcorrectie’ googelt krijgt veel hits. Natuurlijk kijk ik je tekst ook graag voor je na. Via info@tekstbureau-tim.nl leg je contact met mij.
    Met vriendelijke groet,
    Marielle

Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie