31-05-2006

Netwerken zonder ongemakkelijk gedoe

Niemand weet waarom, maar mensen zijn in diepste wezen bang voor vreemden. In de oertijd had dat misschien nog voordelen, maar tegenwoordig heb je er als zelfstandige die moet netwerken en acquireren om aan klanten te komen alleen maar last van. Waarom zou je niet op iedereen van wie je denkt dat hij/zij je dienst nodig heeft, eenvoudigweg kunnen afstappen of bellen om je aanbod te doen? Ik ken mensen die hier geen enkele moeite mee hebben, maar de meesten hebben hierin het nodige te overwinnen.

Angst voor vreemden speelt ook een grote rol bij het netwerken. Veel mensen zijn er als de dood voor. De grote angst is dat er niemand is die met je wil praten, dat je helemaal alleen staat en dat iedereen dat zal zien. En natuurlijk is ook de grote zorg wáár je over moet praten. Misschien hebben jullie elkaar wel helemaal niets te vertellen en dan sta je daar maar ongemakkelijk te zwijgen.

Maar netwerken is nu eenmaal essentiëel voor iedere ondernemer. Je succes hangt er in grote mate van af. Gelukkig zijn er degelijk mogelijkheden om het te doen op een manier die niet al te veel angst oproept. Eén ervan is speednetworking. Gisteren was ik in de Kamer van Koophandel van Amsterdam om een avondje te speednetwerken (niet te verwarren met speeddating).

Speednetworking is volgens mij helemaal bedacht om al het ongemakkelijke en angstige van netwerken te compenseren. Er is bijvoorbeeld geen kans meer om alleen te staan, want je krijgt iedere negen minuten een andere gesprekspartner toegewezen. Ook het gespreksonderwerp zelf ligt vast (we werden gevraagd elk drie minuten over onszelf te praten en daarna nog drie minuten over wat we voor elkaar zouden kunnen doen. Niemand die zich daar volgens mij aan hield).

Speednetworking lost ook nog een ander probleem op: hoe kom je van iemand af als je uitgepraat raakt? Geen zorgen daarover, want je weet dat het gesprek toch maar negen minuten mag duren. Je kunt gelegitimeerd afscheid van elkaar nemen ("Nee, het heeft niets met jou te maken").

Wat heeft het me opgeleverd? Ik heb zeven gesprekken gevoerd. Vijf mensen heb ik mijn gratis nieuwsbrief met tips over acquistie aangeboden omdat ze tot mijn doelgroep behoorden. Ze zeiden "ja". Een klein jaatje dat misschien ooit een grotere "ja" kan worden omdat ze van me blijven horen. Dit is mijn manier van netwerken en acquisitie, die over het algemeen zeer goed werkt en die ik iedereen kan aanbevelen.

Verder was het vooral een goeie avond omdat ook Chris, Selma en Daphne er waren. Hele leuke mensen. Het is dat we gesprekspartners kregen toegewezen, anders hadden we volgens mij vooral met elkáár gepraat…

Je reactie op dit artikel is welkom! Klik op "reacties".

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


 • Selma Foeken schreef:

  Het was inderdaad een gezellige avond!
  Maar niet alleen dat, het was ook een vruchtbare avond. Ik ga met twee mensen koffie drinken (we zagen wel een link tussen onze werkzaamheden en gaan daar eens over brainstormen) en ik heb iemand ontmoet die een offerte gaat uitbrengen voor het leggen van een houten vloer in mijn huis.
  Kortom, zowel zakelijk als privé een goede avond! Ik kan daarom iedere ondernemer zo’n speednetworking aanraden (ik ga zelf de volgende keer in ieder geval weer).

 • Ik heb zo te lezen een nuttige en leuke avond gemist… Snel gesurfd naar de KvK-site, maar daar is niet duidelijk of en wanneer de volgende avond wordt georganiseerd. Wie weet meer?

 • Jervis,
  als ik volgende keer weer een uitnodiging krijg, zal ik je een mailtje sturen.
  laura

 • Pauline schreef:

  Hallo,
  Ja, het was een afwisselende avond. Leuk om mensen te ontmoeten die ook met gedrevenheid aan de slag zijn. Nuttig omdat er netwerkcontacten uit voortgekomen zijn.
  Leuk artikeltje trouwens!
  Pauline

Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie