Passief inkomen: bestaat dat echt?

Als je als ZZP’er – zoals coach, trainer of adviseur – gaat starten, ga je meestal 1-op-1 voor klanten aan het werk. Je verdient per uur, per dag of per project je werk. En dat is logisch ook. Je hebt maar één klant nodig en de investeringen zijn over het algemeen laag.

Maar als je alleen maar 1-op-1 werkt voor klanten, loop je op een gegeven moment vast. Je inkomen heeft op een bepaald moment zijn grens bereikt, omdat je nu eenmaal niet meer dan 8 à 10 uur per dag kunt werken. Je vrije tijd komt in het nauw als je meer klanten krijgt. En je verdient alleen als je werkt, waardoor je eigenlijk een soort werknemer blijft, en niet een echte ondernemer.

Om meer te verdienen, zijn dus nieuwe bronnen van inkomsten nodig, die geen beroep doen op je tijd en energie. Vaak wordt gezegd dat je “passief inkomen” moet zien te krijgen. Welke inkomensbronnen zijn er precies en bestaat dergelijk “passief inkomen” echt? En wat zou JIJ precies kunnen doen?

Voor coaches, trainer en adviseurs zijn er naast 1-op-1 werken drie soorten van alternatieve bronnen van inkomen:

  1. Opschaalbaar inkomen

Opschaalbaar inkomen ontstaat als je werk levert waarbij het niet uitmaakt hoeveel mensen eraan meedoen. Zo kan je inkomen exponentieel groeien. Beperkte opschaalbaarheid ontstaat al als je met een groep gaat werken. Helemaal interessant wordt dit model met online programma’s, waaraan het aantal deelnemers in principe onbeperkt is.

  1. Passief inkomen

Passief inkomen creëren kan op verschillende manieren. Bekende voorbeelden van passief inkomen zijn royalty’s die een schrijver of musicus krijgt als zijn werk verkocht wordt. Of als je gaat beleggen of je bezit gaat verhuren. Wat kan een coach/adviseur of trainer doen?

Passief inkomen als coach/trainer/adviseur krijg je als een één keer een product maakt, bijvoorbeeld een DVD, een videoserie, een reeks teleseminars of heel simpel een ebook (te vergelijken met royalty’s, maar als je het goed regelt, komen alle inkomsten direct bij jou binnen). Je doet dus één keer moeite, maar daarna verdien je automatisch geld. Natuurlijk is nog wel – blijvend – marketing nodig om je producten te verkopen.

Passief inkomen is dus nooit volledig passief (dat is zoiets als een perperteum mobile, die tot nu toe op aarde niet gevonden werd) maar je kunt wel een heel eind komen.

  1. Terugkerend inkomen

Opschaalbaar en passief inkomen zijn vaak eenmalig. Heel anders wordt het wanneer je terugkerende inkomensbronnen gaat creëren in je bedrijf. Hierbij creëer je een product waar je klant je voor een lange periode voor blijft betalen.

Coaches / trainers / adviseurs kunnen terugkerend inkomen verdienen met coachingsclubs, ledenwebsites, intervisiemodellen of licenties die je ter beschikking stelt.

Combinaties van opschaalbaar, passief en terugkerend inkomen kunnen je coachingsbedrijf of adviesbedrijf ongelooflijk lucratief maken. Sommigen verdienen er miljoenen per jaar mee.

Wat is er nodig om het te doen en wat kun JIJ doen?

Meervoudige inkomensbronnen kun je creëren op basis van een simpel idee. Vraag je bijvoorbeeld af: wat versimpelt het leven van je klanten? Waar hebben ze mee te dealen iedere dag? Wat bespaart ze enorm veel tijd? Welk probleem willen je klanten oplossen? Welke informatie zoeken ze naar? Welke doelen willen je klanten bereiken?

In antwoord op deze vragen ga je informatie of inspiratie in de vorm van informatieproducten aanbieden. Het is informatie die voor jou vanzelfsprekend is, maar waar klanten (veel) geld voor over hebben.

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

  • een videomaker maakt een online product om mensen te leren zelf met video hun
  • een tekstschrijver maakt een ebook waarmee hij ZZP-ers helpt goede nieuwsbrieven te schrijven
  • een coach op het gebied van opvoeding begint in enkele steden opvoedclubs voor ouders die worstelen met opvoedingsvraagstukken
  • een organisatieadviseur organiseert groepsprogramma’s, retraites en een inspiratieclub rond het thema “vernieuwing in bureaucratische organisaties”
  • een coach op het gebied van hoogbegaafde kinderen biedt een onlineprogramma om de ouders hiervan te begeleiden bij de opvoeding
  • etc. etc.

Werken op deze manier is niet alleen heel lucratief, het is vaak ook heel erg leuk. Je gaat werken zoals jij het wil en je kunt het doen op de plaats die je wilt. Veel van mijn klanten zeggen: “Ik voel me nu eindelijk een echte ondernemer” en dat voelt machtig en krachtig.

Wil jij dit ook in de praktijk brengen? Wil je hierover met ons in gesprek? Vraag dan een strategiegesprek aan. We helpen je graag hiermee. We geven je graag ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.