04-10-2005

Ook succesvolle mensen hebben problemen

Hoe bereik je succes als ondernemer? Antwoord: leer van succesvolle mensen hoe ze dit hebben gedaan! Belangstelling voor succesvolle mensen is niet voor niets iets van alle tijden, zo las ik laatst in de Haagse Post (september 2005):

"Onze obsessie voor achtenswaardige personen is zeer logisch – speciale aandacht schenken aan mensen die succesvol zijn is volgens evolutiebiologen één van de meest intelligente eigenschappen van de mens" – Anton Moonen

Ik hoefde me dus nergens voor te schamen door de hele dag aanwezig te zijn bij het seminar van Brian Tracy, gerenommeerde Amerikaanse succesdeskundige, vandaag op de Utrechtse Jaarbeurs.

Het was op zich al een hele ervaring om mee te maken hoe een man die helemaal niet doet aan interactiviteit (hij beantwoordde welgeteld één vraag uit het publiek) mij toch de hele dag lang wist te boeien. Het was gewoon superinteressant wat hij vertelde over wat "toppeople" ons kunnen leren over succesvol zijn- hij gaf je echt het gevoel dat je het zelf ook kan en er vandaag nog mee kunt beginnen.

Eén van de leuke dingen die hij vertelde, was dat succesvolle mensen ook problemen hebben. Dat deed me goed omdat ik vaak denk dat ik de enige ben die problemen heeft, als er weer eens dingen mislopen. Ik heb dan het idee – ja ik weet dat het onzin is – dat succesvolle mensen wél alles lukt en het fenomeen probleem helemaal niet kennen.

Het is inderdaad precies omgekeerd. Juist succesvolle mensen hebben (omdat ze zoveel ondernemen) aan één stuk door problemen; zo gauw er één is opgelost, duikt een nieuwe op. De enige onderbreking op dit patroon is – schrik niet – regelrechte crisis: één keer in de drie maanden lopen de problemen van succesvolle mensen uit op een crisis. Erg bemoedigend deze informatie…

Wat succesvolle mensen dan doen in dit geval – en dat onderscheidt ze van hun minder succesvolle soortgenoten – is dat ze in zo’n probleem of crisis een "valuable lesson" zoeken. Zo’n probleem levert voor hen alleen maar informatie over hoe ze nóg succesvoller kunnen worden. En er is geen probleem of er valt wel een les uit te leren. Wees dus blij met je problemen, ze zijn een cadeautje, dat was de boodschap van Brian Tracy…

Op de website van www.em-power.nl kun je het in het Nederlands vertaalde boek van Brian Tracy "Succes in Zaken" bestellen. Of kijk op www.briantracy.com om boeken of CD’s van Brian Tracy te bestellen.

Je reactie op dit artikel is van harte welkom! Klik hieronder op "reacties".

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie