08-02-2007

Hoe je je telefoonangst kunt overwinnen

Als je aan acquisitie gaat doen om nieuwe klanten te werven, komt vroeg of laat het moment dat je de telefoon zult moeten grijpen om je potentiele klant te bellen. Ook al heb je je marketing zo effectief gedaan dat koude acquisitie voor jou niet meer hoeft, dan zal het zeker nog voorkomen dat je  geinteresseerden moet nabellen om ze net even over de streep te trekken.

Sommigen draaien voor zo’n telefoongesprek hun hand niet om maar voor anderen voelt het ongeveer net als doodgaan, zo eng.

Ik had er vroeger ook last van maar nu echt niet meer. Tegenwoordig doe ik het met groot gemak. Wat heb ik gedaan om dit te bereiken?

De truc zit hem erin dat je procesdoelen moet gaan stellen als je gaat telefoneren. Daarmee wordt bedoeld dat je een doel stelt waar je grip op hebt, en niet één waar je geen grip op hebt. En je laat je  goede gevoel over het gesprek  afhangen  van de mate waarin je je procesdoel hebt bereikt, en niet van het einddoel waar je geen invloed op hebt.

Waar je géén grip op hebt, is dat iemand "ja" tegen je gaat zeggen. Dat heb je eenvoudigweg niet in de hand. Als je daar je stemming van laat afhangen, maak je jezelf afhankelijk en dat roept angst op. Maar als je je stemming laat bepalen door een doel dat je wél met grote zekerheid kunt realiseren, hoef je nergens bang voor te zijn.

Het procesdoel dat ik zelf altijd stel, is het feit dat ik alleen al de hoorn oppak en het nummer intoets!  Een mooi haalbaar doel dat ik toch maar bereikt heb en ik beloon mezelf met een goed gevoel. Of het gesprek verder nog wat wordt, is niet belangrijk meer, het heeft geen invloed op hoe ik me voel. Ik heb mezelf overwonnen, en daar gaat hem om.

Je kunt ook andere procesdoelen stellen, bijvoorbeeld: je gaat 1 keer glimlachen tijdens het gesprek.  Begin meteen glimlachend te praten en je hebt je doel al bereikt. Goed gedaan, de rest is mooi meegenomen.

Als je zo gaat bellen, zul je merken dat alle angst over het bellen naar potentiele klanten gaat verdwijnen. De angst verdwijnt uit je systeem. Op een gegeven moment snap je niet meer waarom je er ooit bang voor bent geweest. Je belt op je dooie gemak, lui achteroverhangend in je stoel, weet ik veel… de koningin op of zo.

Je reactie op dit stuk is welkom! Klik hiervoor op "reacties".

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie