02-03-2007

Zelfverzekerd overkomen tijdens acquisitie

Sommige mensen komen zelfverzekerd over, maar zijn in
werkelijkheid onzeker, bang en verlegen. Andere mensen komen onzeker
over, terwijl ze in feite helemaal niet zo onzeker zijn, maar juist
daadkrachtig, moedig en gepassioneerd.

Hoe het ook zij, bij acquisitie speelt het een rol. Als je
zelfverzekerd overkomt, heeft je klant meer vertrouwen in je.
Vertrouwen is nu eenmaal de allerbelangrijkste factor als het op het
kopen van een dienst aankomt.

Wat kun je doen om zelfverzekerd over te komen in je acquisitie als
je het gewoon wel bent maar kennelijk niet zo overkomt? Dit vraagstuk
houdt me al jaren bezig, maar het antwoord blijkt eenvoudiger dan ik
dacht: 20 dingen kun je doen! Dit hoorde ik van Simon Groen, die ik van
de week bij de sportschool tegen het lijf liep.

Simon Groen is acteur en expert in lichaamstaal. Hij geeft workshops
en trainingen aan directies door het hele land. Simon weet precies wat
maakt in je lichaamstaal dat andere mensen je interpreteren als
"onzeker".  Een paar van zijn tips geef ik hier aan je door.

Neem ruimte in

Simon: "De belangrijkste factor bij onzekerheid is de hoeveelheid fysieke ruimte die je inneemt. Mensen die onzeker overkomen, lijken zichzelf kleiner te maken. Ze maken schichtige, snelle bewegingen en hun lichaam is ineengedoken of gebogen. Wil je zelfverzekerd overkomen, vergroot dan je fysieke ruimte. Op verschillende manieren kun je dit doen: stevig rechtop staan, of juist breeduit zitten. Beweeg langzaam, zoals Sinterklaas dat doet. En doe het ontspannen en open".

Wissel langzaam af in aankijken of wegkijken

Simon: "Mensen die onzeker lijken te zijn, werpen vaak korte, verlegen blikken op de ander. Zo lijkt het of ze voornamelijk aan het checken zijn of ze de goedkeuring krijgen van de ander. Het is de typische houding van een knecht. Beter is het hierin juist langzaam af te wisselen. Maak indringend oogcontact gedurende langere tijd en kijk vervolgens weer een poos de andere kant uit. Het is gedurfd om dit te doen, wat maakt dat het als zelfverzekerd geïnterpreteerd wordt".

Lach als je het echt meent

En hoe zit het met lachen? Ik ben zelf al mijn hele leven aan het lachen, maar ik weet dat sommige mensen veel lachen interpreteren als onzeker. Ik hoop echter dat ik het erin kan houden! Ik vind dingen nu eenmaal vaak grappig. En mensen met een lachloze mimiek zijn voor mij vrij huiveringwekkend. Wat vindt de expert ervan?

Simon: "Lachen kan inderdaad als onzeker geïntepreteerd worden, wat nog stamt uit onze apentijd… Maar lachen is natuurlijk ook heel leuk. Wat belangrijk is, is dat je lacht als je het echt meent, en niet vanuit een houding van "Ik hoop dat je me niet slaat". De intentie erachter is waar het om gaat".

Neem initiatief en wees je bewust van je lichaamstaal

Nog een laatste tip van Simon: "Zeker bij acquisitiegesprekken zijn mensen geneigd de klant te volgen en zich klein te maken. Maar je krijgt een heel ander gesprek als je zelf het initiatief gaat nemen. Je stalt rustig je eigen spullen op de tafel uit. Je stelt voor om op een andere manier te gaan zitten, die beter voor je is. Je trekt heel kalm een blaadje papier uit je tas waarop je je vragen hebt staan.

Het allerbelangrijkste is wel, dat je je bewust bent van je eigen lichaamstaal en het effect dat dit heeft op je acquisitie. Door bewustzijn ben je in staat je eigen gedrag te kiezen en te sturen en trucs toe te passen waar dat nodig is".

Er valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen, daarom gaat Simon binnenkort een hele korte, intensieve en zeer betaalbare workshop geven, speciaal voor zelfstandigen die willen werken aan hun lichaamstaal in  acquisitiegesprekken. Ik doe zelf in ieder geval mee. Binnenkort volgt meer informatie, mocht je nu al belangstelling hebben, mail dan Simon:  simon@simongroen.nl

Graag hoor ik je reactie op dit artikel!

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie