22-02-2008

Word ook journalist, uitgever, voorlichter, leraar

Marketing verandert je leven radicaal, was mijn stelling in mijn vorige bericht. Jezelf specialiseren, focussen, je niche kiezen, is maar één van de aspecten daarvan.

Marketing vraagt ook dat je jezelf in nieuwe rollen kunt ontwikkelen. Behalve dat je de vakvrouw of -man bent die een bepaalde dienst uitvoert voor klanten, is ook nodig dat je taken uitvoert om vertrouwen, bewustzijn en bekendheid te creëren voor wat je te bieden hebt.

Een hele leuke functie waarin je jezelf kunt ontwikkelen is die van journalist! Dit is wat marketingdeskundige John Jantsch van Duct Tape Marketing aanraadt op zijn weblog. Niet dat je voor een krant moet gaan werken, maar je kunt je eigen journalistieke producties maken voor je weblog, podcast of nieuwsbrief. Waarmee je ook meteen een uitgever wordt. Waar je bijvoorbeeld aan kunt denken, is interviews met je klanten, potentiële klanten of andere experts in jouw vakgebied. Niet alleen creëer je daarmee interessante content, je status verandert ook meteen in de ogen van je klant:

"Instead of asking for a meeting to demonstrate your product, ask to
feature your prospect in your next blog or podcast episode. You will
automatically change your status in their eyes and increase your role as
an expert", schrijft John Jantsch.

Je mening, ideeën en inzichten geven op je weblog is natuurlijk ook een vorm van journalistiek. Naast artikelen op je weblog kun je ook ebooks of ecourses schrijven of mondelinge presentaties geven. Wat je dan wordt, is ook een voorlichter. Diensten worden steeds complexer, hun waarde spreekt vaak niet onmiddellijk voor zichzelf. Door middel van schriftelijke maar ook mondelinge voorlichting kun je je potentiële klant bewust maken van de waarde van je dienst en er warm voor laten lopen.

Daarmee word je dan ook gewoon een leraar/lerares: iemand die kennis overdraagt over haar vakgebied. Zo zie ik mezelf vaak: als een tamelijk pinnige schooljuf die graag iedereen straf zou geven die niet genoeg aan marketing doet (grapje).

Je reactie op dit bericht is welkom! Klik hiervoor op "reacties".

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie