08-02-2006

Weblog beginnen: Typepad versus Blogger

Als ik mensen spreek die hun weblog willen beginnen, zeg ik telkens dat ze Typepad als programma (platform zoals dat heet) moeten nemen, en niet Blogger. Nu vraag je je misschien af waarom Typepad beter is. Eerst wist ik dat niet precies. En omdat je er waarschijnlijk weinig aan hebt als ik antwoord: "Omdat ik het zeg" of "Blogger is gratis, en voor niets gaat de zon op" heb ik aan collega-ondernemer en IT-expert Sanne Roemen gevraagd wat de voordelen zijn van Typepad ten opzichte van Blogger. Sanne is juist gisteren gemigreerd van Blogger naar Typepad en kan dus haar eigen ervaringen aan je doorgeven. Ik voeg hieraan toe wat ik er zelf van weet.

Het belangrijkste: je kunt in Typepad "categorieën" maken. Ieder bericht dat je maakt, deel je in in een categorie (in Blogger kun je alleen op datum categoriseren). Dit maakt het bekijken van oude berichten voor je bezoekers veel makkelijker en duidelijker. Ook zegt de lijst met categorieën iets over waar je blog precies over gaat en kun je bezoekers prikkelen om verder te kijken. Met je categoriën kun je zo aan "personal branding" doen: je maakt duidelijk waar je voor staat, waar je interesses en passies liggen e.d.

Layout. Blogger heeft een beperkt aantal layouts, en deze hebben allemaal twee kolommen. Typepad heeft veel meer mogelijkheden om de layout te maken zoals jij dat wilt en deze aan te passen aan je eigen huisstijl. Voor mensen die HTML/CSS beheersen is er zelfs totale vrijheid om een eigen template te maken.

Posting. Typepad heeft een mooie rich text editor, ongeveer zoals MS Word werkt, met meer mogelijkheden dan Blogger.

Typelists. Typepad biedt veel mer vrijheid om in de kolommen van je weblog allerlei links te maken, bijvoorbeeld naar je website zodat je deze twee beter kunt integreren.

Trackbacks. Typepad biedt veel meer mogelijkheden om onderlinge contacten binnen de blogosphere te faciliteren, traffic te krijgen en om relaties met anderen op te bouwen (wat natuurlijk de uiteindelijke bedoeling van weblogs is). Eén van die mogelijkheden is trackbacks: hiermee kun je andere bloggers op de hoogte brengen dat je over hun blog geschreven hebt.

Pings. Hetzelfde geldt voor pinging: een manier om aan andere websites te laten weten dat je blog ge-update is. TypePad pingt blo.gs en weblogs.com, Blogger pingt alleen weblogs.com. In Typepad kan je bij je post ook zelf een lijst met urls aangeven om te pingen.

IP banning: als je een notoire commentspammer tegenkomt, kan je zijn ip adres aan een banlijst toevoegen. Werkt natuurlijk alleen als hij een vast ip adres heeft, maar toch aardig.

Wat Sanne jammer vindt aan Typepad:

– Je kunt Blogger zó instellen dat onderaan elke post een knopje komt waarmee lezers de betreffende post kunnen doorsturen per EMAIL aan een bekende. Dat heeft TypePad niet. ERG jammer.

– De statistieken van TypePad geven je alleen zicht op de afgelopen 24 uur. Dat mag wel iets uitgebreider. Je kan natuurlijk alsnog een gratis statistieken programma toevoegen.
Bloggen via Typepad kost tussen de 5 en 15 euro per maand. Kijk op www.typepad.nl
Bekijk Sannes weblog hier
En hoe denk jij erover? Ik hoor graag je mening. Klik hiervoor op "reacties".
Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


 • Wilbert schreef:

  Hoi Laura,
  Ik heb zelf alleen ervaring met de Engelstalige (Amerikaanse) versie van TypePad. Hét grote voordeel vind ik inderdaad de vrijheid en het gemak om de lay-out naar je hand te zetten.
  Een ander (nog niet genoemd) voordeel is de ondersteuning via een online berichten systeem, de HelpTickets. Dit werkt perfect. Biedt de NL versie dat ook?

 • Hoi Wilbert,
  de Nederlandse versie werkt net zoals de Amerikaanse en als je via de help tickets om hulp vraagt, krijg je antwoord in het Nederlands.

 • oomph schreef:

  Typepad versus Blogger

  Zoals je kan zien ben ik net gemigreerd van Blogger naar Typepad. Handig, want zo konden Laura en ik de functionaliteiten van deze twee weblogplatforms goed vergelijken. Zij heeft naar aanleiding daarvan een uitgebreid artikel geschreven. Als je dus wilt

 • Yolanthe Smit schreef:

  Hi Laura,
  Ik werk ook met Typepad en ga het steeds beter in de vingers krijgen. Gebruik Typepad nu vnl. als website omdat ik zo meer controle heb en omdat er steeds heel veel verandert in mijn ideeen en werkzaamheden. Ik betaal daar $8.75 per maand voor en heb een doorgelinkte domeinnaam.

 • Pieterjan schreef:

  Dag Laura,
  ik heb Typepad nog niet uitgetest, maar ik denk ook niet dat dat nodig is. Ik gebruik namelijk WordPress, een opensourceprogramma. Het biedt zeer veel functies (lay-out aanpassen, categorieën en zo…) Het grootste voordeel: het is gratis! Ik vind het een echte aandrader. Misschien kun je het resultaat er van eens bekijken op mijn weblog: http://www.pieterjanmarchand.be

 • Hallo Pieterjan,
  ik heb ook goede verhalen over WordPress gehoord.
  Wat een toffe weblog heb je. Ik mis nog een fotootje!
  Als je later nog eens voor jezelf wilt beginnen, zie ik je graag als klant een keer komen.
  groetjes,
  Laura

 • Gerard J. Bos schreef:

  Hallo Laura!
  Een aantal opmerkingen over weblog zijn niet [meer] correct. Je kunt wel degelijk categoriseren, bannen, linken en in meer als 2 kolommen een opmaak maken. Ik nodig je uit om eens te kijken op http://www.gerardbosbcit.web-log.nl, mijn log voor kandidaten over werk verkrijgen [zelfstandig of in loondienst].
  Gerard groet!

 • Michiel schreef:

  Binnenkort bestaat mijn Typepad-weblog tien jaar!
  En daar wil ik je nog voor bedanken.

Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie