29-12-2005

Rouwen om een acquisitie die niet doorging

Ben je van slag nadat je afgewezen bent bij de acquisitie van een klant? Dan ben je niet de enige. Het is een universeel verschijnsel, dat voor de grap het Post Rejection Syndrom (PRS) wordt genoemd.  In de “O” (december 2005), las ik hier een interessant artikel over. Wat is PRS precies en wat kun je doen om het te voorkomen?

PRS is niets anders dan een rouwproces omdat je afscheid moet nemen van hooggespannen verwachtingen die niet uitkomen. Het gaat gepaard met nare gevoelens van schaamte, vernedering en wanhoop.

Wat kun je doen om PRS te voorkomen? Eigenlijk niet zoveel. Wat sommige mensen proberen, is iets aan hun verwachtingen te doen. Ze trachten bijvoorbeeld zonder verwachtingen te zijn om zo teleurstelling te voorkomen. Ze proberen in een soort Zen-achtige toestand te komen waarbij alleen het heden telt, zonder gedachten vuil te maken aan de toekomst. Of het tegenovergestelde: ze bedenken krachtig de slechts mogelijke uitkomst, zodat het altijd meevalt wat er gebeurt.

Het probleem is dat deze strategieën niet goed werken. Positieve verwachtingen hebben gewoon voordelen. Zonder positieve verwachtingen zouden we helemaal niets meer willen doen aan acquisitie (waarom zou je?). Het afzien van wensdromen is bovendien onverstandig omdat je met je gedachten ook creëert wat je anticipeert (de zogenaamde self-fulfilling prophecy). Bovendien is het hebben van positieve verwachtingen een heel aangenaam gevoel, waar je je leven danig mee kunt opfleuren.

Met andere woorden: lage of geen verwachtingen koesteren om te voorkomen dat je teleurgesteld raakt, werkt niet. Het beste is gewoon maar je uit te leven in aangename verwachtingen. PRS is dus een niet uit te bannen verschijnsel. Wat je wel kunt doen, is van te voren een plan bedenken wat je kunt doen als de verwachting niet uit gaat komen. Je accepteert dat het tot de mogelijkheden gebeurt.

Houd er rekening mee dat het PRS een rouwproces is dat verschillende fasen omvat: ontkenning, boosheid, verdriet, acceptatie. Behandel jezelf in deze periode met liefdevolle zorg. Beschouw het alsof je een griep hebt opgelopen. Slaap uit, trakteer jezelf op een nieuw boek, bak een taart, wat je ook maar prettig vindt om te doen. Praat erover met andere mensen. Zodat je gekwetste ziel zich kan helen.

Uit eigen ervaring weet ik ook dat hoe langer je bezig bent met acquisitie, het steeds gemakkelijker wordt om PRS te hanteren. En hoe meer klanten je hebt, hoe minder belangrijk die ene afwijzing wordt.

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


  • jivan cappon schreef:

    Erg prettig om in dit artikel te kunnen herkennen wat er gebeurt als een opdracht niet of anders doorgaat dan je had gedacht. Door deze herkenning en de realisatie dat dit bij ondernemen hoort, kan ik het gemakkelijker verwerken en weer energie voelen om verder te gaan. Dus bedankt daarvoor!!
    Jivan

Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie