28-10-2005

Zelf acquisitie doen of uitbesteden?

Regelmatig kom ik zelfstandigen tegen die zich voornemen of ernaar verlangen om hun acquisitie uit te besteden aan iemand anders.

Ze hebben er zo’n hekel aan of ze hebben er zulke slechte ervaringen mee, dat ze liever een derde willen inhuren om hun dienst aan de man te brengen.

Op zich klinkt het best aantrekkelijk… Iemand die voor jou de koude telefoontjes pleegt, afspraken voor je maakt, bij bedrijven naar binnen loopt. Maar is het werkelijk aan te raden?

Ten eerste kost het natuurlijk geld. Je betaalt commissie of een uurloon aan deze persoon en daarmee verdien je al enige percentages minder dan je zou kunnen verdienen.

Maar belangrijker is – in het geval je het doet omdat je het zelf te moeilijk vindt – dat je jezelf een noodzakelijke ontwikkelingsstap onthoudt. Kunnen verkopen is een veel te essentiële vaardigheid om onderontwikkeld te blijven in je groei als mens en professional. En goed kunnen verkopen en hier plezier aan beleven, levert je op veel meer terreinen iets op dan alleen maar op het gebied van het binnenhalen van opdrachten. Hoe zit dat precies?

–  kunnen verkopen betekent dat je jezelf onafhankelijk maakt van anderen: je kunt in je eigen brood voorzien en hebt verder niemand nodig. Dat voelt krachtig en machtig.

– je overwint je eigen angsten – die niet meer zijn dan gedachtenspinsels – en dat maakt je sterk en energiek bij alles wat je doet

– je overwint je gevoelens van minderwaardigheid (die sloegen toch al nergens op)

– je leert op een effectieve manier je eigen emoties te hanteren (als er één ding is wat verkopen je leert, is dat het wel)

– je bent als nooit tevoren in staat je eigen inkomen te beïnvloeden (the sky is the limit)

– zonder het te weten is verkopen iets wat je in feite de hele dag doet. Je doet het bijvoorbeeld als je anderen van je mening wilt overtuigen of als je mensen wil verlokken om met je mee te gaan naar een concert of café. En als je het verkopen goed onder de knie hebt word je dus ook híer beter in!

Conclusie: als je iemand bent die een hekel heeft aan acquisitie, raad ik je aan om er aan te gaan werken en het in jezelf te overwinnen. Want het is gewoon iets dat je kunt leren als je het maar wilt. Zo moeilijk is het niet.

Een goed begin is bijvoorbeeld het volgen van het Get Clients Programma! Veel deelnemers van dit programma krijgen een heel andere houding ten opzichte van acquisitie. Niet alleen krijgen ze hierdoor meer klanten maar ze ondergaan ook een proces van persoonlijke groei. Hun leven wordt er leuker door!

Je reacties op dit artikel zijn welkom. Klik hieronder op "reacties".

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie