02-08-2016

Hoe je jezelf voorbereidt op het grote geld

Enkele jaren geleden was ik op een netwerkbijeenkomst en raakte met een vrouw in gesprek. Ze heette Eveline. Een sprankelend en bijzonder iemand, bij wie ik me meteen op mijn gemak voelde. We bleken veel overeenkomsten te hebben. We hielden van boeken en praten, en ze had kunstgeschiedenis gestudeerd (ik geschiedenis).

Maar er was ook een belangrijk verschil. Eveline was eigenaar van een succesvol coachbedrijf met 8 (freelance) coaches in dienst. Ze verdiende heel veel geld. “Op mijn 35e ga ik stoppen, dan kan ik gaan rentenieren van mijn geld”, zei ze. Ze wilde zich gaan wijden aan kunstprojecten, yoga en spiritualiteit.

Zelf was ik berooid in die tijd en nogal wanhopig over mijn leven. Ik was nieuwsgierig en geïntrigeerd door iemand die op haar 35e al “binnen kon lopen”, terwijl daar bij mij totaal geen sprake van was. Wat was het verschil tussen haar en mij?

geld verdienen ondernemer

Ik besloot Eveline als coach in te huren, waarvoor ik voor een fiks bedrag een lening afsloot (zelf had ik geen rooie cent). Later werden we vriendinnen. Ik kan niet anders zeggen dat mijn contact met haar enorme gevolgen heeft gehad, omdat ze mij gedrag voorspiegelde waardoor het succes ook voor mij begonnen is (tot mijn grote plezier en geluk).

Waar ik achter kwam, is dat het leven van iemand die heel succesvol is en veel verdient, in veel opzichten lijkt op het leven van iemand die dat niet heeft. Maar is er een groot verschil. Dat heeft te maken met andere gewoontes, een andere manier van denken, een andere manier van handelen. Zodat het kan gebeuren dat je met dezelfde soort studie en dezelfde soort achtergrond, toch een heel verschillend leven leidt.

Eveline was gewoon anders geprogrammeerd, had andere gedachten en overtuigingen. En sindsdien heb ik me veel van haar  gewoontes eigen gemaakt, en er nog een paar bij geleerd. Ik geef hier een selectie van deze “succesgewoontes” die voor mij belangrijk zijn geweest.

  1. Positief denken over veel geld verdienen

Veel geld verdienen, gaat niet lukken als je eigenlijk stiekem denkt: “Geld verdienen is slecht” of “Door veel geld te vragen, draai ik mensen een poot uit”. Je zult van geld moeten houden, en het moeten respecteren, wil je het naar je toetrekken.

  1. Overtuigd zijn van de waarde die je te bieden hebt

Overtuigd zijn van de waarde die je biedt, is heel belangrijk. Eveline blaakte van het zelfvertrouwen. Ze was zo van haar waarde overtuigd, dat ze vond dat haar dienst eigenlijk een koopje was.

De praktijk is echter dat veel mensen eigenlijk vinden dat hun eigen dienst te duur is. Maar als je het zelf te duur vindt, zul je zien dat je klant het ook vindt… Tip: om meer de waarde van je dienst te leren zien, maak eens een lijst met 20 resultaten die je dienst kunnen opleveren. Je zult zien dat het er meer zijn dan je denkt!

  1. Leven als een miljonair, ook als je het nog niet bent.

Het zit hem niet zozeer in het uitgeven van veel geld, maar in zorg en aandacht voor je omgeving. Je omgeeft jezelf met waardevolle spullen van goede kwaliteit, je werkplek is ordelijk (huur eens een professional organiseer in!), je draagt kleren met stijl en smaak.

  1. Investeren in jezelf

Door te investeren in de coaching van Eveline, gaf ik een bijzonder waardevol cadeau aan mezelf – al had ik dat toen nog niet door. Als je investeert in coaching, geef je jezelf de boodschap dat je gelooft in jezelf, dat je jezelf de moeite waard vindt om geld aan uit te geven. Als je jezelf die moeite niet waard vindt, waarom zou een potentiële klant dat dan wel vinden?

  1. Zelf geld uitgeven (met beleid, maar royaal)

Mensen die “hun hand op de knip houden”, alles zelf doen en kennis en informatie gratis verzamelen, geloven diep in hun hart niet dat hun klanten geld aan ze willen uitgeven. Gewoon omdat ze het zelf ook niet doen.

  1. Omgaan met mensen die succesvol zijn en veel geld verdienen

Mensen die succesvol zijn, spiegelen je gedrag voor dat je bewust of onbewust overneemt. Precies zoals Eveline voor mij deed. Omgeef je dus met deze rolmodellen! Vooral voor vrouwen is het moeilijk om deze rolmodellen te vinden – maar ze zijn er wel!

  1. Je omgeven met mensen die in je geloven, die je ondersteunen en positief over je zijn

En dus niet met mensen die je naar beneden halen, vinden dat je “te hoog van de toren blaast” of je willen remmen met een “doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg”-mentaliteit.

  1. Zelf bijdragen aan succes en rijkdom van anderen

Geen betere tip dan deze! Door je te richten op andermans succes, help je natuurlijk ook jezelf.
Door je deze gewoontes eigen te maken, zul je zien dat je jezelf open stelt voor succes, en dat het naar je toe kan komen, gewoon omdat je het niet meer van je afstoot.

 

Wil jij dit ook in de praktijk brengen? Wil je hierover met ons in gesprek? Vraag dan een strategie gesprek aan. We helpen je graag hiermee. We geven je graag ideeën.

aanmelden1

Laura Babeliowsky

Laura is één van Nederlands bekendste businesscoaches. Sinds 2004 leerde ze duizenden zelfstandigen in Nederland en België hoe ze meer klanten krijgen, meer verdienen en meer impact hebben. Zelf een zeer succesvolle ondernemer, is het Laura’s passie om 100.000 coaches, trainers en adviseurs te helpen minimaal €100.000 te verdienen per jaar in 2016.


Laat een reactie achter:

Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie


css.php

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Meer informatie